söndag 31 mars 2019

Tidig söndagsmorgon i Fredrikshamn den 31 mars 2019


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Ja, den här veckorevyn blir verkligen från min högst personliga utkikspunkt på livet.

Den gångna veckan har det verkligen hänt något speciellt. Rut och jag firar Guldbröllop. Det är alltså femtio år sedan vi gifte oss!

Den 29 mars 1969 var det bröllop i Borgs kyrka i Norrköping. Det är svårt att tänka sig att jag var femtio år yngre då. Ännu svårare är det att tänka sig att jag är femtio år äldre idag. Det känns inte riktigt så.
Borgs kyrka i Norrköping
Hur kommer det sig att vi gifte oss i Norrköping? Ingen av oss har någonsin bott där. Jo det var ganska praktiskt. Det var liksom släktens mittpunkt. Vi var många av oss som bodde i Stockholm. Rut hade en del släkt som bodde i Karlskrona-trakten och jag hade delar av min släkt i Tranås, där båda mina föräldrar är födda och uppvuxna. Dessutom var Ruts föräldrar ansvariga för Frälsningsarméns hotell i Norrköping och min mammas släktnamn var Borg. Så därför blev det Borgs kyrka i Norrköping.

Som sagt så var vi femtio år yngre, vilket kanske framgår av bilden. Om någon undrar varför jag har solglasögon på mig på bröllopskortet, så var det inte för att jag inte ville bli igenkänd. Jag hade sådana glasögon som blev mörka då man kom ut i solen och som återgick till att vara vanliga glasögon då man kom inomhus. Av någon anledning hade mina glasögon antagligen inte uppfattat att vi var inomhus. Eller också trodde min glasögon att fotoblixtarna var solen.

Som nygifta bodde vi i en ettrumslägenhet på Kungsholmen och var väldigt aktiva på Frälsningsarmén på sjätte kåren.

Vi flyttade senare till Sollentuna, norr om Stockholm. 

1975 förändrades våra liv fullständigt. Frälsningsarmén blev starkt berörd av den karismatiska väckelsen, och Rut och jag blev totaldrabbade av Gud och allt blev nytt i våra liv. Vi fylldes av en längtan att läsa Bibeln och att berätta för andra om Jesus och detta har följt oss sedan dess. I början var vi med i en ungdomskör i Stockholm med namnet "Det nya livet", och nytt liv var det verkligen. I alla fall för oss.

Denna längtan att förkunna och undervisa om Jesus har fört oss till många platser sedan dess: Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Tyskland, Lettland, Litauen, Moldavien, England, Spanien, Ryssland, Afrika, Argentina, USA och Kanada. Ja, det låter nästan som Guds löfte till sina första lärjungar "Men när den Helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns" (Apg 1:8).

Det är med stor tacksamhet till Gud som jag ser tillbaka på de många åren som Rut och jag har fått tjäna tillsammans. Vilken nåd! Men ändå känns det som att det finns mycket mer som behöver göras och jag ser verkligen fram till vad Herren har i beredskap för oss i dagar som kommer.

Det är med stor tacksamhet också till Rut för alla dessa år. Utan dig hade förmodligen ingenting av allt detta  hänt i mitt liv. För femtio år sedan lovade jag att älska dig i nöd och lust så länge jag lever. Jag lever ännu och jag har inte slutat att älska dig!

Och så, till sist, vad i all världen gör vi i Fredrikshamn. Jo, vi markerar dagen med att tillsammans med barn och barnbarn ha en helg på badlandet i Fredrikshamn i Danmark.
Guldbröllopsgästerna
Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

söndag 24 mars 2019

Tidig söndagsmorgon på väg till Strängnäs den 24 mars


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Veckan började med tidig start på väg till Lettland. Vi hade beställt taxi till flygbussen som gick från Västerås Central. Vi var klara och stod utanför med vårt bagage och väntade på taxin. minuterna tickade på och ingen taxi visade sig. Efter några minuter ringde taxibolaget och talade om att man hade "glömt" bort vår beställning. Vi förstod att vi inte skulle hinna med flygbussen och att vi inte heller skulle hinna med flyget till Riga.

Innan vi hunnit fråga talade telefonisten om för oss att de skulle skicka en taxi till oss som skulle köra oss hela vägen till Arlanda. Förskräckt frågade jag hur mycket det skulle kosta och fick svaret att den kostnaden skulle naturligtvis taxibolaget stå för. Vi satte oss tillrätta i taxin och transporterades kungligt de tio milen till Arlanda. Taxametern visade "Fast pris 1.364:-". Vi behövde inte ens betala den korta sträckan vi hade beställt från hemmet till Västerås Central. På de villkoren får de gärna glömma bort flera gånger.

Den andra dagen av vistelsen i Lettland körde vi västerut från Riga hela vägen till västkusten. Mitt emellan Riga och västkusten ligger en liten stad som heter Saldus. En av de sista sakerna vi gjorde innan vi lämnade Riga som ledar för några år sedan var att öppna en ny utpost i Saldus. Öppningsmötet var en friluftsgudstjänst eftersom vi inte hade någon lokal.

De unga kårledarna berättade att de den gångna helgen hade haft medlemsupptagning av 17 nya civilmedlemmar. De hade fem till som skulle ha välkomnats som soldater den dagen men som var sjuka eller bortresta, så det blir med all sannolikhet medlemsupptagning även idag. Flera av dem vill gärna bli soldater och en soldatkurs skulle startas den närmaste tiden. Jag fick en bild av de 17 nya civilmedlemmarna, men det kan jag inte hitta idag, så jag får väl bjuda på en bild av kårledarna Ilona och Dima.

I går lördag hade vi besök av våra två barnbarn som bor i Stockholm. De kom tillsammans med sin far som även råkar vara vår yngste sonen. Vi fick en fin dag tillsammans med en is-show i Hallsta Arena. En imponerande föreställning med ett femtiotal skridskoåkare (det var svårt att räkna, de åkte ju runt hela tiden). Skridskoåkare i alla åldrar i alla åldrar, de yngsta var nog inte äldre än tre år och de äldsta var säker föräldrar till de många ungdomarna. Det var speciellt roligt för den äldsta av de två besökande barnbarnen, som är nyss fyllda tio år och som själv ägnar sig åt konståkning.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka till Strängnäs för att delta i förmiddagsgudstjänsten med kornettspel och bibelundervisning. Mötet börjar klockan 11.00 om du är i närheten.

Ha en välsignad vecka
PeterBaronowsky

söndag 17 mars 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 17 mars 2019


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen. Veckorna går fort. De första fyra dagarna av veckan satt vi en hel del i bilen. Det blev 160 mil genom olika delar av Sverige. Under de fyra dagarna hade vi mentorssamtal med 11 officerare. 

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Vi har många fantastiska officerare i Sverige. Jag blir verkligen uppmuntrad av alla möten med dessa "hjältar". Vilken förmån att få åka runt och bli uppmuntrad! Jag får till och med betalt för det.

Nåväl, jag hoppas att det är någon mer än jag som blir uppmuntrad, för meningen med resorna kanske ändå inte är att bara jag ska bli uppmuntrad.

Men, jag måste erkänna att det är skönt att då och då få besöka min egen säng.

På en av kårerna vi besökte fick vi höra att man hade proklamerat bön varje dag klockan tolv, var man än befann sig. Det är ingen dum idé och den har praktiserats tidigare i Frälsningsarmén. I februari 1884 skickade kapten Whatmore ut denna kallelse från William Booth till den världsvida Frälsningsarmén.
Du kan läsa mer om detta på Bootheum HÄR

Det står i Gamla Testamentet att Daniel brukade be tre gånger om dagen. Jag tror faktiskt att det är en bra bönevana. 

- Be först på morgonen och lyssna vad Herren vill säga dig genom bibelordet du läser.
- Be fem minuter mitt på dagen, och fortsätt att grunna på det du läste i din morgonbön.
- Be din aftonbön och tacka Gud för allt gott du fått vara med om under dagen.

Jag tror faktiskt det är bättre att komma inför Herren flera gånger om dagen, istället för att bara be på morgonen och sedan glömma bort Gud och vad han har sagt. Vill du försöka en vecka? Så kan du utvärdera dina erfarenheter nästa söndag. 

Men nu är det söndag och snart dags att gå på gudstjänst på kåren i Västerås. Måndag morgon åker vi till Lettland. Där kommer vi också att tillbringa en del timmar på vägen från Riga till Liepaja på västkusten. Men det blir på lettiska vägar och med lettisk trafik, så det finns all anledning att tillbringa tid i bön inför Herren.

Nu blev det väldigt mycket om bilåkande och bön den här söndagen och jag kom just att tänka på att William Booth också ägnade sig åt bilåkande och bön. Generalen åkte ut på automobilkampanjer och på bilens sida hade han en stor skylt med texten: "Om du är för upptagen för att be, är du mer upptagen än Gud vill du ska vara".

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

söndag 10 mars 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 10 mars 2019


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
I måndags började vi hemresan från Färöarna. Vi kom hem vid niotiden på kvällen och bagaget kom ett dygn senare. Vårt flyg från Färöarna kom in en timme för sent till Köpenhamn. Vi skyndade oss till gaten för Stockholmsflyget. Gaten var redan stängd, men dom släppte på oss i alla fall. Men bagaget hann dom inte lasta om, men vi klarade oss utmärkt utan bagaget ett dygn.
På tisdagen var vi ute på mentorsbesök och satt till stor del i bilen. Sedan har vi faktiskt bott hemma hos oss själva resten av veckan. Det är skönt med den egna sängen!
 
I torsdags var jag på musikkårens övning i Västerås. Det är alltid roligt att få vara med och spela även om det inte blir så ofta med vårt kringflackande liv. Men det blir glest med min egna övningar för att hålla mig i form. Jo, det blev visserligen lite kornettspel för min del även på Färöarna. Jag hade med mig min lilla "pocket-trumpet" och Rut och jag spelade vid ett par av gudstjänsterna i Torshamn. Den heter visserligen pocket-trumpet, men den går inte ned i fickan, men i portföljen går det bra (Bilden är från en tidigare spelning på Riga andra kår i Lettland).
Den lilla pocket-trumpeten fick jag i födelsedagspresent av Rut då jag fyllde 40 år. Det var en stor överaskning. Jag klämde länge på paketet utan att kunna gissa vad det var. På den tiden bodde vi i Norge och då var det mycket kornettspelande för min del med kårens musikkår i Moss, skolmusikkåren och musikalorkestern. Vi hade många FA-ungdomar från Norge och hela världen. (Bilden: skolmusikkåren på Jelöy folkhögskola ett av åren) 

Vi har tre söner och de har alla fått en god uppfostran som innehållit att lära sig spela kornett. Den äldste sonen började tidigt:
Många år senare spelade vi kornettrio i tre generationer. Det kan man bara göra under en kort period. Den äldste måste ha en tand kvar och den yngste måste ha fått sin första tand. Här spelar vi, den äldste sonen, jag själv och den äldste sonens näst äldsta son. Det är en del år sedan bilden togs. Barnbarnet i mitten är idag mycket längre och bredare än sin far. (Bilden är från en förmiddagsgudstjänst i Fristads frikyrkoförsamling)

Det händer inte så mycket just nu med skrivandet av "Ankomstboken - en bok om Jesu återkomst utan spekulationer". Jag har tidigare sagt att jag räknar med att kunna ge ut den under året, men det är svårt att finna tid även för bokskrivandet i dessa dagar.
Däremot känner jag mig taggad för att skriva en miniserie om bibelläsande. Jag räknar med att det första avsnittet kommer nästa vecka under rubriken "Ta Gud på orden". Att ta någon på orden betyder att man verkligen tar på allvar det någon säger.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå på förmiddagsgudstjänst på kåren i Västerås. Efter gudstjänsten är det kårsamling och på kvällen är det ekumenisk bönesamling, ett tillfälle som brukar vara välbesökt.

Sedan kommer det en ny vecka med mycket bilåkande för vår del.

Med önskan om en välsignad vecka
Peter Baronowsky

söndag 3 mars 2019

Tidig söndagsmorgon från en prick mitt i Atlanten den 3 mars 2019

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Färöarna är egentligen inte en liten prick på kartan. Färöarna består av ett antal prickar på kartan, ett antal små öar mitt i Atlanten.

På Färöarna har Frälsningsarmén två livskraftiga kårer. Den ena ligger i huvudstaden Torshamn med sina 12.712 invånare (enligt Google. Men de som bor där säger att det är betydligt fler). Den andra kåren ligger i Våg på Söderön, två timmars båtresa söderut från Torshamn. Våg har 1.356 invånare. Kåren ligger centralt och sist vi var där var lokalen full och det är inte en speciellt liten lokal.
Färöarna bjuder på en enastående natur. Grönklädda berg och nästan inga träd. I huvudstaden Torshamn är kollektivtrafiken gratis, antagligen för att minska biltrafiken i staden. 

Språket kan vi möjligen delvis förstå i skriven text, men det talade språket är svårare att förstå. Under inbjudan till förbön i lördagskväll sjöng vi en kör där vi tillbad Harry. Jag förstod först inte vilken Harry vi tillbad,  men efter en stund förstod jag. Harry betyder Herre på färöisk:
"Gev mær olju a lamuna, Harri, til eitt brennandi ljos meg ger." (Försök till översättning till svenska skulle kunna bli: Giv mig olja i min lampa, Herre, gör mig till ett brinnande ljus.)


Vårt besök på Färöarna började med ungdomsklubben på torsdag kväll och bibelhelgens inledningsmöte på fredagskvällen.

Under lördagen hade vi tre bibelstudier som avslutades med bön och lovsång. 

Vi har verkligen mötts av en stor öppenhet inför Guds Ord och varje gång vi inbjudit till förbön, har böneplatsen fyllts. 

Idag på söndagen börjar vi med förmiddagsmöte och sedan gemensam lunch.
Bibelhelgen avslutas med möte på söndagskvällen och då vi kommer hem har redan den nya veckan börjat.

Jag önskar dig en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Tidig söndagsmorgon i Västerås 29 december

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet Så var det söndag igen. Efter en veckas julfirande. I måndags körde vi ...